In januari kreeg ik een mailtje van Rik Buning van het bedrijf Buning wegenbouw b.v.  “Bij graafwerkzaamheden kwamen wij dit bord tegen, is dit nog interessant voor u?“. De bijgevoegde foto liet het bekende dubbelzijdige emaille reclamebord van Burgers ENR zien. Wel wat beschadigd maar nog in redelijke staat. Ik heb meteen een afspraak gemaakt met dit bedrijf en voor een bijdrage in de personeelspot kon ik het bord meenemen.

 

Het bord was volgens Rik Buning opgegraven bij bestratingswerkzaamheden in het centrum van De Wijk, een dorp in Drenthe net over de grens met Overijssel. Volgens mensen uit de buurt zou hier vroeger het pand van een fietsenmaker hebben gestaan.   Behalve het bord waren ook resten van o.a. carbidlampen boven de grond gekomen, die waren echter al weggegooid.

Ik ben vervolgens op internet gaan zoeken of er informatie over deze rijwielzaak was te vinden. Natuurlijk maar een kleine kans, maar je weet maar nooit…   En ja hoor, op de website van de historische vereniging De Wijk – Koekange   staat een foto van deze zaak, garage Vosseberg, met tot mijn grote verassing het Burgers bord goed te zien op de zijkant van de werkplaats.

werkplaats garage Vosseberg jaren '30

De werkplaats van Garage Vosseberg in De Wijk met achter de linker deur het Emaille bord van Burgers ENR. Op de voorgrond v.l.n.r.: Paul Lubberink, Albert Vosseberg, Geesje Vosseberg-Prins met op de arm haar dochter Rika, Albert Fernim (bron Historische vereniging De Wijk – Koekange)

Garage Vosseberg

Enkele jaren geleden heeft er een artikel van Jan Bolling over dit garagebedrijf in ’t Olde Karspel, periodiek van de Historische Vereniging De Wijk – Koekange, gestaan.

Garage Vosseberg was van 1925 tot 1953 op de locatie Dorpsstraat 61 vlak bij de Molen in het centrum van De Wijk gevestigd. In 1953 is het bedrijf verhuisd naar de andere kant van de straat.

Albert Vosseberg is in 1925 met een garage bedrijf begonnen in een gehuurde woning met een stuk grond er naast. Op het stukje grond bouwde hij een werkplaats. De werkzaamheden van Albert beperkten zich niet tot het repareren van auto’s, hij zorgde ook voor het bedrijfsklaar maken van de brandweerauto, de verkoop van benzine en je kon er ook terecht voor een fiets en een elektriciteitsaansluiting. Ook autorijles en taxi rijden zaten in het bedrijfspakket. Je kon er zelfs terecht voor een radio. Blijkbaar was Albert ook agent voor Burgers ENR fietsen, vandaar het bord op de zijkant van de werkplaats.

Jan Bolling, de auteur van het artikel in ‘t Olde Karspel heeft op mijn verzoek de dochter van Albert Vosseberg, Rika Toet – Vosseberg bezocht. Ze vertelde dat het begraven van dat bord en andere fietsspullen gewoon vuilstort was, in die tijd was het wel gebruikelijk om rommel in de tuin te begraven.

Het is opmerkelijk dat dit bord, dat tenminste 60 jaar in de grond heeft gezeten nog zo goed bewaard is gebleven. Er zitten wel een aantal roestplekken op, die vermoedelijk ontstaan zijn rond beschadigingen die al aanwezig waren toen het in de grond werd gestopt.   Ik heb ze behandeld met Valma roestomvormer. Dat zet roest om in een zwarte laag. Verder heb ik de kant waar een soort witte slijtvlekken op zaten behandeld met Osmo hardwax. Hierdoor is de oorpronkelijke zwarte kleur weer helemaal terug gekomen.

Met dank aan Rik Buning, Jan Bolling en Rika Toet – Vosseberg