Burgers en de Deventer fietsclubs

De populariteit van de Burgers fietsen in Deventer leidt al in 1871 tot de officiele oprichting van de Deventer Vélocipède Club ‘Immer Weiter’.  Coldewey, een van de commisarissen van de Burgers rijwielfabriek en wiens kleinzoon later weer een rol speelt bij het einde van de fabriek in 1961, is hier de oprichter van. In het gemeente archief van Deventer is het complete archief van deze wielervereniging bewaard gebleven.

Advertentie Immer Weiter Deventer courant eind 1871.
Coldeweij oprichter van Immer Weiter
Coldeweij oprichter van Immer Weiter

In de vanaf begin 20e eeuw verschenen literatuur wordt “Immer Weiter”  beschouwd als de eerste Nederlandse wielervereniging. Volgens Egberink is Immer Weiter zelfs de eerste succesvolle wielervereniging ter wereld en neemt hierdoor een unieke plaats in binnen de ontwikkeling van de wielersport.1 en 2

Uit  recent onderzoek op basis van de historische kranten (die op www.delpher.nl  zijn in te zien)3 is echter gebleken dat er in 1869 al sprake is van een advertentie van een Rotterdamse Vélocipède-club.  Het is niet duidelijk wat de status van deze club nu precies was.  Was dit net als Immer Weiter ook een formeel opgerichte vereniging?  

Deventer Velocipede club “Immer Weiter” in 1871.

De Worp is de plek waar de leden van Immer Weiter zich vaak verzamelen en oefenen in het rijden op de vélocipèdes en later de hoge bi’s. In 1889 richt een aantal leden van Immer Weiter een tweede fietsclub op ‘de Roverbende’. Ze organiseren vooral lange fietstochten door het land. De naam is ontleend aan de nieuwe Engelse Rover fiets. Burgers had dit model met ketting en even grote wielen inmiddels ook in productie genomen.

In 1891 wordt een derde club opgericht ‘Het college der houten doordraaiers’. Deze club wordt opgericht omdat het rijden op de oude houten vélocipèdes dreigt uit te sterven. Ze treden met hun oude machines op als attractie bij fietsevenementen. Een aantal van deze fietsen is later in het Deventer museum terecht gekomen. Een mooi verslag van zo’n optreden is te vinden in de Kampioen van 13 april 1894. Immer Weiter is vlak na haar 35-jarig bestaan in 1906 opgeheven.

Optreden houten doordraaiers kampioen 13 april 1894

← Vorige pagina: Andere Burgers producten
→ Volgende pagina: Productieaantallen en export 

Bronnen

  1. Egberink, R.E.J.  Afremmen in de kopgroep. Deventer Velocipedeclub “Immer Weiter” 1871-1887, de eerste wielervereniging van Nederland. Masterscriptie Sociale Geschiedenis. Universiteit van Amsterdam oktober 2009.
  2. Roderik Egberink en Theo de Kogel. De Deventer Vélocipède Club ‘Immer Weiter’. Het Rijwiel 2016/2.
  3. Kuner, H.  Fietsfabrikanten in Nederland in de 19e eeuw. Het Rijwiel 2014/3