Fotogalerij
In deze fotogalerij zijn foto’s van Burgers fietsen te zien. Ook vindt u hier links naar websites met afbeeldingen van Burgers fietsen. Heeft u ook een, liefst zo origineel mogelijke, Burgers fiets? Laat hem dan ook aan anderen zien en neem contact op.
Burgers vélocipède van koning Willem III ca. 1870
Eigendom van het Historisch Museum Deventer (inventarisnummer 3877). Originele houten doordraaier alleen het zadel ontbreekt. Achterwiel 86 cm. 16 spaken, voorwiel 102 cm. 18 spaken.
In de velg van het voorwiel staat een kroontje met een “W” en er naast de tekst: “3e kwartaal 1885”. In april 2016 hebben we ontdekt dat deze fiets eigendom is geweest van koning Willem III. Dit is bevestigd door de conservatoren van paleis het Loo. Het was gebruikelijk om de eigendommen van de koninklijke familie te voorzien van een brandmerk. Ieder lid had zijn eigen brandmerk. Rond 1885 was er een order in het paleis dat alle nog niet van een brandmerk voorziene eigendommen alsnog van een brandmerk voorzien moesten worden. In die tijd is deze fiets ook gebrandmerkt, waarbij zowel de “W” met het kroontje als de tekst “3e kwartaal 1885” zijn aangebracht. De originele brandmerken zijn nog aanwezig in paleis het Loo. Waarschijnlijk is de fiets eigendom geweest van prins Hendrik die op 13 januari 1879 is overleden en is de fiets na diens overlijden eigendom geworden van koning Willem III. (Burgers adverteerde in die tijd als ‘hofleverancier van prins Hendrik’).
Achterwiel 86 cm. 16 spaken, voorwiel 102 cm. 18 spaken.
Burgers vélocipède ca. 1870 (privécollectie)
Burgers vélocipède overgang naar hoge bi, ca. 1873
Deze fiets is afkomstig van de, inmiddels overleden, fietsverzamelaar dhr. Arnold. Door bemiddeling van Hans van de Stouwe, Theo de Kogel en Otto Beaujon is de fiets in 2014 aangekocht door het Historisch museum Deventer (zie ook bij “nieuws”).
Het is een overgangsmodel van de houten doordraaier naar de hoge Bi. Op het balhoofd is de tekst Burgers Deventer te lezen. Vermoedelijk is deze tekst bij een restauratie in het verleden aangebracht.
Burgers model “Kangaroo” ca.1884
Eigendom van het Historisch Museum Deventer (inventarisnummer 3865). Deze fiets is (vermoedelijk in 1949) door de ANWB aan Burgers geschonken. Uit een artikel uit de Kampioen van 3 mei 1912 blijkt dat deze fiets door dhr. A. Jagerink uit Dinxperlo in slechte staat aan de ANWB is geschonken. De fiets is toen door een werknemer van de Burgers fabriek, die vroeger deze fietsen in elkaar zette, in de oorspronkelijke toestand hersteld.
Dit is een overgangsmodel van hoge bi naar safety, met kettingaandrijving op het voorwiel. Het voorwiellager is van Bown Aeolus. Op de kettingschakels staat “Morgans patent”. Op backbone is een vernikkeld plaatje geschroefd met kroontje boven twee wapenschilden en de tekst H. Burgers Deventer. Dit plaatje is niet bekend van andere Burgers fietsen. Burgers maakte deze fietsen niet zelf maar kocht onderdelen of hele fietsen in. Op deze fiets staat het framenummer 15437 (ingeslagen op linkerkant draaipunt backbone). Het is niet bekend wat de fabrikant van dit frame is geweest. Als iemand aan de hand van de onderstaande foto’s meer over kan zeggen, neem dan contact op.
Burgers hoge bi
Zie voor een vermoedelijk orginele Burgers hoge bi deze link. Deze fiets heeft het kenmerkende Burgers spatbordje.
Burgers safety premier Rover C ca. 1890
Eigendom van het Historisch Museum Deventer (inventarisnummer 3862). Bandrem en spatborden ontbreken. Op het zadel een koperen plaatje met merknaam “Star” Achternaaf met nr. 10065.
Burgers Eclips heren cardanfiets ca. 1900
Eigendom van het Historisch Museum Deventer (inventarisnummer 4059). Een fiets met originele lak en transfers, verstelbaar “Nagel” zadel, kaarslamp, Lucas bel nr. 72, “The Hub” tweeversnellingsnaaf. Geen framenummer.
Burgers Acatene dames cardanfiets ca. 1900
Eigendom van het Historisch Museum Deventer (inventarisnummer 3324). Een fiets met originele lak en transfers. Geen framenummer. Alleen is de linkercrank nr. 25904 ingeslagen. Velgen met koperen plaatje “Dunlop 28×1 3/4 RIM). Pedalen Philips, Origineel Burgers hygienisch zadel met metalen bovenplaat. Hiervan ontbreekt het zadeldek.
Burgers acatene dames cardanfiets ca. 1907
Privécollectie. De fiets is heel lange tijd opgeslagen geweest en nooit gerestaureerd. Hij is nog in originele staat. De hier afgebeelde crank met de tekst “1e Ned. Rywielfabriek v/h H.Burgers” is niet afkomstig van deze fiets maar van een andere fiets uit vrijwel hetzelfde jaar. De tekst op de crank van deze fiets was door roest slecht te lezen. Deze tekst is ook aanwezig op de damesfiets uit 1909 die is afgebeeld in deze fotogalerij.
Burgers dames 1909
Privécollectie Theo de Kogel. Framenummer A55 49921. Deze fiets is in vrijwel originele staat. De fiets is in 1937 opnieuw gelakt en vernikkeld in de fabriek. Bijzonderheden zijn het spieloze cranckstel, de 5/8 inch. ketting.
Burgers Grand Luxe of Superbe dames ca. 1914
Deze fiets is uit een privécollectie. Burgers heeft dit model met luxe remsysteem met vaste nokken tot eind jaren ’10 gemaakt. Van deze fiets is de staande achtervork gelugd, de liggende achtervork niet. De stuurstrop lijkt erg op die van het Engelse luxe merk Lea & Francis. In het historisch museum Deventer staat een herenmodel van dit type.
Burgers Grand Luxe of Superbe heren 1923
Privécollectie Theo de Kogel. Framenummer A60 – 56977. Bijzonderheden zijn de voorrem met vaste nokken op de voorvork, de gelugde liggende en staande achtervork met ingesoldeerde patten. Burgers gebruikte alleen voor haar duurste modellen gelugde achtervorken en heeft dit vermoedelijk tot eind jaren ’30 toegepast.
De eerste serie zijn foto’s zijn van voor restauratie. De tweede van na de restauratie.
Voor de restauratie.
Burgers Grand Luxe of Superbe 1923 na restauratie
Burgers “mohawk” frame met extra schuine buis ca. 1938
Eigendom van een Indonesische verzamelaar die deze fiets gekocht heeft van een landgoedeigenaar uit Limburg. De fiets heeft framenummer C90812. In de catalogi staat dat dit model geleverd werd op speciale bestelling voor hoge modellen. De extra buis werd als versteving van het frame aangebracht. De fiets is uitgerust is met het octrooi stuur van Burgers (zie bij onderdelen) en de achtervork is gelugd. De fiets heeft een SA trommelremnaaf uit 1938. Het is een model “Grand luxe”, de meest luxe uitvoering die Burgers maakte. Het framenummer is iets ouder dan de achternaaf. Vermoedelijk heeft Burgers voor deze speciale bestelling in 1938 een ouder frame gebruikt.
Burgers dames model Standaard 1940
Privécollectie Theo de Kogel. Framenummer E38311. Deze fiets is geheel origineel. De fiets is vlak voor de oorlog gekocht, daarna op zolder gezet en nooit gebruikt.
Burgers kruisframe, vermoedelijk een prototype
Dit model kruisfiets heeft niet in de prijscouranten van Burgers gestaan. Vermoedelijk betreft het een prototype dat nooit in serie is geproduceerd, maar dat in de 1956/57 is gebruikt om een nieuw systeem om verlichting in het frame te verwerken, uit te proberen.
Het framenummer wijst er op dat het frame aan het eind van de oorlog is gemaakt. Vermoedelijk heeft Burgers toen verschillende modellen kruisfietsen uitgeprobeerd, waarvan er uiteindelijk twee andere in productie zijn genomen. Dit model lijkt op dat van Simplex en Juncker, maar is in bepaalde details anders. Omdat dit model niet in productie is genomen , is het frame vermoedelijk blijven liggen en is het omstreeks 1956/1957 gebruikt om een nieuw systeem om verlichtingssnoertjes door het frame weg te werken, uit te proberen.
De wijze waarop de verlichtingssnoertjes door het frame zijn weggewerkt lijken een combinatie te zijn van de twee octrooien die Burgers hiervoor heeft verkregen (Octrooinr. 62656 uit 1949 en nr. 987119 uit 1958, zie ook bij de rubriek onderdelen). Maar bij deze fiets is nog een extra vinding gebruikt waar Burgers geen octrooi op heeft aangevraagd. Vermoedelijk omdat dit veel te kwetsbaar en te kostbaar was. In deze fiets wordt de stroom van de dynamo via een geisoleerde bus in de voorvork en via een geisoleerd sleepcontact doorgegeven naar het doorvoercontact in de achtervork.
Ik heb de fiets in 2014 gekocht via Marktplaats. Het achterwiel, de rechtercrank, het stuur, zadel, slot en verlichting ontbraken of waren niet meer origineel. Volgens de verkoper was de fiets door een student in Enschede ingeruild bij een fietsenmaker. Als iemand deze fiets herkent en meer weet over de afkomst hoor ik dat graag.
Hieronder foto’s van de onderdelen van het verlichtingssysteem dat in het frame is verwerkt.
Burgers sport 1953
Privécollectie Theo de Kogel. Framenr. R3170. Geheel origineel, olijfgroene lak, SA trommelremmen en 3-versnellingsnaaf, Haha slot, Lucifer verlichtingsset.
Burgers Sport Royal 1957
Privécollectie Theo de Kogel. Geheel originele fiets, tweetint uitvoering, kleur Kobalt met wit. Lakdoek kettingkast met doorzichtig venster. Unigro koplamp en dynamo met merknaam Burgers er in geslagen. Framenummer S29123. Perry terugtrapremnaaf met in de remhevel 10-57 ingeslagen (oktober 1957).
Burgers damesfiets AN ca. 1957
Vanaf ongeveer 1955 begon Burgers met de “K” frame nummers voor de tourfietsen als opvolger van de “H” nummers. Deze fiets van het model AN is kenmerkend voor deze periode. Kenmerkend zijn de “vaste nokken” die op veel plaatsen aan het frame zijn gesoldeerd voor bevestiging van dynamo, bagagedrager, remsysteem.
Burgers model Grand Prix 1960 framenr. S53194
Privécollectie Theo de Kogel. Een fiets uit een van de laatste jaren van de productie in Deventer.