Burgers was niet alleen een rijwielfabriek. Burgers begon als smid en heeft er vanaf de oprichting van de fabriek voor gekozen om zich niet alleen op fietsen te richten. Vandaar ook de naam ‘Eerste Nederlandse Rijwiel- en Machinefabriek’. Wat de verhouding tussen fietsen en andere producten was is niet bekend, maar gezien de omvang van de beide fabrieken in Deventer en Roermond, afgezet tegen de omvang van de rijwielproductie moet de productie van andere apparaten omvangrijk zijn geweest. Naast rijwielen zijn vooral de motoren, bromfietsen, naaimachines en vleessnijmachines bekende Burgers producten. In 1932 bracht het bedrijf ook een geldsorteermachine op de markt. Volgens een krantenbericht uit die tijd (Het Volk 07-05-1932) kon dit apparaat f 3000,- in vijftien minuten sorteren.

naaimachines

Burgers heeft veel naaimachines verkocht. Op marktplaats.nl zie je heel vaak dit soort machines te koop. De machines maakte Burgers niet zelf. Het betreft waarschijnlijk import van Engelse of Duitse fabrieken.

Er werden verschillende modellen geleverd. In de rijwielprijscourant van 1934 staan (bij wijze van uitzondering) alle geleverde modellen afgebeeld.

Handleiding naaimachine, voor een pdf van de complete handleiding kunt u mij een mailtje sturen.

vleessnijmachines

Burgers is vanaf 1899 begonnen met de productie van vleessnijmachines.

Vermoedelijk is Burgers hier mee begonnen omdat vlak bij hem in de Broederenstraat de slagerij van Anton Hunink was gevestigd.

advertentie Hunink Deventer dagblad. 26-11-1894
Vleessnijmachine 1934

Hunink speelde ook later als commissaris een belangrijke rol in het bedrijf.

Het bedrijf heeft van dit apparaat verschillende patenten op haar naam staan en heeft hier ook internationale prijzen mee gewonnen. Grote concurrent op dit gebied was Berkel. Burgers en Berkel hebben rechtszaken gevoerd over de patenten op vleessnijmachines.

Advertentie Nieuwsblad vh Noorden 23-06-1914

← Vorige pagina: Bedrijfsgeschiedenis 
→ Volgende pagina: De Deventer fietsclubs