Lezing over Deventer wielerclub Immer Weiter

Op donderdag 3 maart a.s. organiseert erfgoedorganisatie Deventer Verhaal een lezing over wielerclub Immer Weiter. Theo de Kogel komt vertellen over het ontstaan van de Deventer Vélocipède Club 150 jaar geleden. Oud-wielrenner Theo de Rooij legt uit waarom de fiets als aaibaar transportmiddel nog altijd zo’n belangrijke rol in de samenleving speelt.

Rijke clubgeschiedenis
Tijdens het eerste deel van de avond vertelt Theo de Kogel over de rijke ontstaansgeschiedenis van Immer Weiter. De eerste wielerclub van Nederland was nauw verbonden met de in 1869 opgerichte Eerste Nederlandse Rijwielfabriek Burgers. Hanzestad Deventer is hiermee dé bakermat van de rijwielindustrie en wielersport in Nederland. De eerste houten vélocipèdes die deze fabriek maakte, waren erg populair bij de leerlingen van de hbs. Al snel na de start van de fabriek richtten vijf studenten wielerclub Immer Weiter op. Immer Weiter is in 2016 heropgericht als Overijsselse Fietsambassadeurs Club.

De fiets als metafoor
Het tweede deel van de avond wordt verzorgd door Theo de Rooij. Hij zal het belang aanstippen dat de fiets hét middel kan zijn om hedendaagse maatschappelijke en omgevingsproblemen op te lossen. Want de fiets inzetten als metafoor levert een verrassend, krachtig beeld op. Vele ambassadeurs zetten zich dagelijks in om de fiets op de kaart te zetten. Het levert ons kleine kikkerlandje in het buitenland een niet te onderschatten hoge gunnings- en aaibaarheidsfactor op. In feite begon dat met die vijf Deventer hbs studenten.

Sprekers
Voormalig provinciaal ecoloog Theo de Kogel knutselde van jongs af aan graag aan fietsen. Deze passie combineerde hij met onderzoek naar de geschiedenis van de Burgers Rijwielfabriek. De Kogel is actief lid van de historische rijwielvereniging ‘De Oude Fiets’. Voor Theo de Rooij staat de fiets ook al sinds zijn jeugd centraal in zijn leven. Een toevallig ritje op de racefiets als 16-jarige mondde uit in een profloopbaan, met onder andere 25 Tour de France-deelnames als profrenner en ploegleider.

Informatie
U bent donderdag 3 maart a.s. van harte welkom in de Bergkerk aan Bergkerkplein 1 te Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 60 minuten. Inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Vooraf reserveren is verplicht via www.deventerverhaal.nl/reserveren. Er zijn max. 100 plaatsen.

Lezingenreeks
De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema.