Museum de Waag weer open.

Het museum in de Waag aan de Brink te Deventer  is vanaf 20 maart 2016 weer open.  Er is nu een tentoonstelling met de titel “persoonlijke verhalen van Deventenaren”.   Onderdeel van deze tentoonstelling zijn ca. 25 fietsen uit de collectie van het museum, meest Burgers fietsen. Een mooie gelegenheid om een deel van de fietsen collectie te gaan bekijken.

http://www.destentor.nl/regio/deventer/museum-de-waag-in-deventer-30-maart-weer-open-1.5760531

Fietstocht oude rijwielen in teken van Burgers Roermond

De jaarlijkse lentetocht van de historische rijwielvereniging De Oude Fiets werd gehouden op 26 april 2015, startte dit jaar in Wessem en stond in het teken van Burgers Roermond.

poster Lentetocht 2015

Tijdens de tocht werden onder andere de  bedrijfsgebouwen van de vroegere vestiging van Burgers ENR in Roermond bezocht.  Het fabrieksgebouw aan de Veeladingstraat is tegenwoordig in gebruik als kantoor van Limburg wonen.

Door TV Roermond is een rapportage gemaakt over deze tocht.  Deze is hier te zien. http://youtu.be/CWtM0u2ywSE

Hieronder een aantal foto’s die gemaakt zijn tijdens de tocht.

 

Opgegraven

In januari kreeg ik een mailtje van Rik Buning van het bedrijf Buning wegenbouw b.v.   “bij graafwerkzaamheden kwamen wij dit bord tegen, is dit nog interessant voor u?“. De bijgevoegde foto liet het bekende dubbelzijdige emaille reclamebord van Burgers ENR zien. Wel wat beschadigd maar nog in redelijke staat.   Ik heb meteen een afspraak gemaakt met dit bedrijf en voor een bijdrage in de personeelspot kon ik het bord meenemen.

De voor en achterzijde van het emaille bord nadat het uit de grond is gehaald.

Het bord was volgens Rik Buning opgegraven bij bestratingswerkzaamheden in het centrum van De Wijk, een dorp in Drenthe net over de grens met Overijssel. Volgens mensen uit de buurt zou hier vroeger het pand van een fietsenmaker hebben gestaan.   Behalve het bord waren ook resten van o.a. carbidlampen boven de grond gekomen, die waren echter al weggegooid.

Ik ben vervolgens op internet gaan zoeken of er informatie over deze rijwielzaak was te vinden. Natuurlijk maar een kleine kans, maar je weet maar nooit…   En ja hoor, op de website van de historische vereniging De Wijk – Koekange   staat een foto van deze zaak, garage Vosseberg, met tot mijn grote verassing het Burgers bord goed te zien op de zijkant van de werkplaats.

werkplaats garage Vosseberg jaren '30
De werkplaats van Garage Vosseberg in De Wijk met achter de linker deur het Emaille bord van Burgers ENR. Op de voorgrond v.l.n.r.: Paul Lubberink, Albert Vosseberg, Geesje Vosseberg-Prins met op de arm haar dochter Rika, Albert Fernim (bron Historische vereniging De Wijk – Koekange)

Garage Vosseberg

Enkele jaren geleden heeft er een artikel van Jan Bolling over dit garagebedrijf in ’t Olde Karspel, periodiek van de Historische Vereniging De Wijk – Koekange, gestaan.

Garage Vosseberg was van 1925 tot 1953 op de locatie Dorpsstraat 61 vlak bij de Molen in het centrum van De Wijk gevestigd. In 1953 is het bedrijf verhuisd naar de andere kant van de straat.

Albert Vosseberg is in 1925 met een garage bedrijf begonnen in een gehuurde woning met een stuk grond er naast. Op het stukje grond bouwde hij een werkplaats. De werkzaamheden van Albert beperkten zich niet tot het repareren van auto’s, hij zorgde ook voor het bedrijfsklaar maken van de brandweerauto, de verkoop van benzine en je kon er ook terecht voor een fiets en een elektriciteitsaansluiting. Ook autorijles en taxi rijden zaten in het bedrijfspakket. Je kon er zelfs terecht voor een radio. Blijkbaar was Albert ook agent voor Burgers ENR fietsen, vandaar het bord op de zijkant van de werkplaats.

Jan Bolling, de auteur van het artikel in ‘t Olde Karspel heeft op mijn verzoek de dochter van Albert Vosseberg, Rika Toet – Vosseberg bezocht. Ze vertelde dat het begraven van dat bord en andere fietsspullen gewoon vuilstort was, in die tijd was het wel gebruikelijk om rommel in de tuin te begraven.

Het is opmerkelijk dat dit bord, dat tenminste 60 jaar in de grond heeft gezeten nog zo goed bewaard is gebleven. Er zitten wel een aantal roestplekken op, die vermoedelijk ontstaan zijn rond beschadigingen die al aanwezig waren toen het in de grond werd gestopt.   Ik heb ze behandeld met Valma roestomvormer. Dat zet roest om in een zwarte laag. Verder heb ik de kant waar een soort witte slijtvlekken op zaten behandeld met Osmo hardwax. Hierdoor is de oorpronkelijke zwarte kleur weer helemaal terug gekomen.

Met dank aan Rik Buning, Jan Bolling en Rika Toet – Vosseberg

 

 

 

 

De collectie van het historisch museum Deventer

Het historisch museum Deventer heeft een grote collectie Burgers fietsen.  Het grootste deel is afkomstig van de Burgers rijwielfabriek. In 1961 is deze collectie aan het museum geschonken.  In 2013 hebben Theo de Kogel en Hans van de Stouwe deze collectie onderzocht en opnieuw gecatalogiseerd.  De resultaten hiervan zullen dit voorjaar op de website van het  Deventer museum te zien zijn (collectie op internet).

In de fotorubriek zullen links naar deze website en detailfoto’s worden geplaatst.

Oude muurschilderingen ontdekt

(met dank aan Henk Hutten voor het mailen van dit bericht).
Bij de verbouwing van de Douglas winkel aan de Lange Bisschopsstraat 47 in 2013 kwamen achter de plafondplaten de resten van oude muurschilderingen van Burgers te voorschijn. In dit pand dat vlak bij de eerste vestiging van de Burgersfabriek staat is vroeger vermoedelijk een toonzaal van Burgers gevestigd geweest. Monumentenzorg heeft de schilderingen gezien en alles is weer achter betimmering verdwenen. Wellicht dat deze schilderingen in de toekomst nog een keer permanent te zien zijn.
DSCN1200 DSCN1196 DSCN1184 DSCN1182 DSCN1179 DSCN1177